CLOETESVILLE PRIMARY SCHOOL in Cloetesville
Together with Amanda Katz Architects

Cloetesville Primary School is situated on the outskirts of Stellenbosch in the suburb of Cloetesville. The site is on a north west facing slope in a shallow valley that is visible from the R304, a busy road that connects Stellenbosch to the N1 highway.

The existing school consisted of long, prefabricated buildings in a poor condition. We were required to provide a complete new school consisting of twenty four classrooms, an administration building, a forum, a media centre and two specialist classrooms for music and computers. Separate grade R classrooms were also required. A further requirement was for the school to remain operational and so a phased construction was necessary.

A master plan was drawn up which was strongly influenced by the need for a phased construction. In phase one, the two new classroom blocks were built in an area that only required the removal of five of the existing prefabricated classrooms. The school was able to manage under these conditions as some of the removed classrooms were not being utilised. On completion of phase one, the learners were moved into the new classrooms.

Phase two then saw the remaining existing prefabricated buildings being demolished, except for the prefabricated building that housed the administration accommodation. This last prefabricated building could only be demolished on completion of the new administration building. The new administration block, the specialist classrooms, the grade R building and the forum were constructed as part of phase two.

In phase three the old prefabricated administration building was finally removed. The area that it had occupied was converted into an additional parking area and the pedestrian entrance from Curry Street was constructed. It was decided to retain the existing vehicular entrance and parking area off Curry Street but to create a separate pedestrian entrance for learners for safety reasons.

Stellenbosch is an area of wine farms and barn and shed type buildings. We chose to use these forms and positioned the buildings on the site so that outside court spaces are created between the various building blocks. Existing established trees also played a major role in the placing of the buildings. On the whole we managed to retain the mature trees and these contribute immensely to the country feel of the completed school.

Client

Department of Transport and Public Works - Education

User Client

Western Cape Education Department

Completion Date

June 2012

Quantity Surveyors

Von Ahlften Quantity Surveyors

Structural Engineers

WSP Africa Coastal Engineers (Pty) Ltd

Civil Engineers

WSP Africa Coastal Engineers (Pty) Ltd

Electrical Engineers

Ingcali Consulting Engineers (Pty) Ltd

Land Surveyors

Bruwer Surveyors

Occupational Health & Safety

Frontline

Contractor

Khapukha Joint Venture with Devcor