WEEKEND GETAWAY in Pringle Bay

The client, also a friend, is a keen diver. He purchased a property in Pringle Bay close to a favourite diving spot. The site is several roads in from the sea edge. We were asked to design a simple getaway where he could keep his car and boat, and cook his fresh crayfish at the end of the day.

The site is an irregular five-sided shape with roads on two sides, although one of these is not regularly in use. The house is orientated so that the first floor has a view of the back of Table Mountain over False Bay and as such the main social areas face north-west. The intention is for cars to arrive along the secondary road, and park at the back of the house. In this way, the entertainment area on the north-west side is not cluttered with parked cars.

The ground and first floors have almost identical floor plans. There is a central social space with rooms on either side and service rooms (kitchen, toilets) at the back.

On the ground floor the central social space leads onto a formal grassed square with low seat walls that define the man-made garden. Beyond these low walls, the remainder of the garden is left as indigenous fynbos.

The central social space on the first floor has a view of the back of Table Mountain across False Bay. The bedrooms and bathrooms are organised around this space. As per the ground floor, the space leads out towards the north, but on the first floor a balcony takes the place of the square garden below.

In section the roof is lifted at the back of the house with high level glazing. This allows views of the mountains behind from the first floor.

Completion Date

November 2004

Structural Engineers

Mendonça Consulting Engineers

Contractor

Urban Legend Construction